Vinohradníci započnú snahu o získanie apelácie „Račanská frankovka“

Vinohradníci započnú snahu o získanie apelácie „Račanská frankovka“

Zhodnotenie roka 2021 z nášho pohľadu a aj niečo naviac nájdete na str. 10 v Račiansky výber 1-2/ 2022.

Obdobie nového roka sme využili na zhodnotenie toho starého a zároveň na prípravu plánov pre rok nový. Vinohradnícky rok 2021 bol pre naše vinárstvo plný úspechov, ale bohužiaľ aj prehier. Medzi úspechy by som určite zaradil to, že hrozno kvalitne odkvitlo a následne sa nám podarilo udržať múčnatku na uzde. Za to som veľmi rád, keďže od minulého roka sme naplno prešli na biologickú ochranu vinohradov, čo bolo pre nás neprebádané územie. Sme teda radi, že zámer konečne vyšiel a mohli sme vína vyrobiť z hrozna v biokvalite. Na začiatku oberačiek nás však potrápila iná vec ako múčnatka. Bola to zver, ktorá túto sezónu narobila extrémne škody. Uvediem príklad na jednom z našich vinohradov, ktorý bez problémov dával úrodu okolo 2 ton hrozna. Po nájazde sŕn a danielov sme obrali slabých 300 kg. Takéto škody dokážu dostať vinára a vinohradníka do existenčných problémov, preto sme sa rozhodli, že budúci rok budeme musieť vinohrady, ktoré boli najviac zasiahnuté, oplotiť ohradníkom.

Odhliadnuc od týchto problémov bol inak koniec oberačiek krásny a za celoročnú prácu sme boli odmenení peknou úrodou vo vysokej kvalite.

Je teda pred nami sezóna 2022. Rezačka sa už pomaly začala. Vinohradníci, ktorí majú menšie vinohrady, ešte nechali svoju výstroj odpočívať a počkajú na teplejšie dni. Ani sa nenazdáme a bude tu viazačka. Letorasty ohnú svoje chrbty a vytvoria krásnu siluetu. Vinohrady sa potom zazelenajú a pre tých, čo nepoužívajú herbicídy (tak ako my), sa začne súboj s burinami, kto z koho. Tento súboj nemá nikdy jasného víťaza, ale každý vinohradník sa snaží, aby to bol on. V lete príde nekonečný kolobeh tzv. zelených prác. Hroznu treba totiž ukázať slnko, aby pekne dozrelo. Plesňové choroby takisto nemajú rady čerstvý vzduch, ktorý sa prepletá pomedzi bobuľky hrozna. Ten vinohradník, ktorý túto prácu spraví najlepšie, bude aj koncom roku najlepšie odmenený.

Tešíme sa a dúfame, že s prichádzajúcou jarou budeme môcť opäť privítať našich verných zákazníkov či už v našej vieche, alebo na súkromných degustáciách, teda ak nám to korona dovolí. Nechajme sa prekvapiť.

Nový rok bude pre nás plný výziev a noviniek. V Račianskom vinohradníckom spolku sme sa rozhodli, že započneme spoločne snahu o dosiahnutie apelácie „Račanská frankovka“. Na túto aktivitu sa veľmi teším, aj keď to bude beh na dlhú trať.

Nás osobne tiež čaká nemalá výzva. Minulý rok sa nám podarilo kúpiť zarastený vinohrad, ktorý chceme obnoviť. Čaká nás tam však veľa práce. Odstránenie starej opornej konštrukcie, vyčistenie, preoranie, vyhnojenie atď. Do zasadenia prvých nových štepov budeme musieť počkať aspoň tri roky. Bude to ale stáť za to! Chceme tu totiž vysadiť našu najobľúbenejšiu bielu odrodu a zároveň odrodu, ktorá do račianskeho terroir určite patrí – rizling rýnsky. Sami sme zvedaví, ako sa nám to podarí, tak nám držte palce.

Celý článok na: https://www.raca.sk/data/att/13614.pdf

Pridať Komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *